Wafle z szynką parmeńską i pastą z rukoli
Składniki:
200g szynki parmeńskiej,
1 nieduży melon,
100g rukoli,
oliwa z oliwek,
świeżo zmielony,
czarny pieprz
Pasta:
2 dojrzałe awokado,
100g rukoli,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny
Przygotowanie:
Awokado, 100 gram rukoli, łyżeczkę oliwy z oliwek oraz łyżeczkę soku z cytryny blendujemy na gładką pastę.
Melona myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki ze środka i łyżeczką formujemy małe kulki, które wkładamy do miski. Następnie dodajemy 100 gram rukoli. Łyżkę soku z cytryny mieszkamy ze szczyptą soli i pieprzu. Tak przyrządzony sos wlewamy do miski z melonem i rukolą. Na wafle nakładamy pastę z rukoli, plasterek szynki parmeńskiej, a następnie nakładamy z miski – melona z rukolą i sosem.